2013. október 11., péntek

A Naprendszer viszonylagos méreteinek áttekintéséhez a legjobb módszer az, ha egy erõsen kicsinyített modellt képzelünk el.

Miniatürizált Naprendszer

A Naprendszer viszonylagos méreteinek áttekintéséhez a legjobb módszer az, ha egy erõsen kicsinyített modellt képzelünk el. Kicsinyítsük képzeletben ötmilliárdod részére a Naprendszert. Ez azt jelenti, hogy a modell 20 centimétere 1000000 kilométerrel lesz egyenlõ a világban.

Ebben a modellben a Nap akkora lesz mint egy futball labda, nagyjából 30 cm átmérõjû gömb. A Föld akkorának tûnik mint egy borsszem, s mintegy 30 méterre kering a mini-Nap körül. A Föld pályáján belül kering a Vénusz és a Merkúr, amelyek közül az elsõ ugyancsak borsszem méretû, míg az utóbbi csak akkora mint egy mustármag. E két kis golyóbis 12 illetve 21 méterre kering a futball labdától. A Mars amely nem sokkal nagyobb a Merkúrnál, majdnem 50 méterre kering a modellbeli Naptól. A legnagyobb bolygó, a Jupiter akkorának tûnik mint egy golflabda (kb. 3 cm átmérõjû), és jó 150 méterre helyezkedik el a futball labdától. A Szaturnusz akkora mint egy jókora cseresznye, híres gyûrûjével 300 méterre van a Naptól. A megtermett borsószemhez hasonló Uránusz és Neptunusz 600 illetve 900 méterre keringenek a középponttól. Végül a Plútó amely ugyancsak mustármag méretû 1,2 kilométerre esik a Naptól. Ne feledkezzünk meg a kisbolygókról sok ezernyi kering a Mars és a Jupiter pályája között, mint megannyi porszem. A Hold amely egyocska, csupán fél arlyán kering a Föld körül. Amikor erre a modellre, a központi labda körül aránytalanul nagy távolságokban keringõ piciban keringõ piciban keringõ piciban keringõ piciny golyócskákra tekintünk, önkéntelenül is felmerül bennünk a gondolat, milyen üres is a bolygórendszer. Ezek a távolságok tényleg óriásiak, de a Nap és más csillagok közöttiek még sokkal hatalmasabbak. Ha a modellünkön fel akarjuk tüntetni a legközelebbi fényes csillagot (amely egyébként az Alfa Centauri kettõscsillag, és a Proxima Centauri vörös törpe csillag) az körülbelül 8000 km távolságban lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése