Kakaófa
A kakaófaárnyékkedvelő, vízigényesfaj. Mindig magasabb fák alá ültetik. Virága és termése nem az ágvégeken, hanem a törzsön fejlődik. A törzsön virágzás jelensége gyakori az esőerdők fáinál. A kakaómagokat érlelés után pörkölik, megőrlik. A kakaóból készült ital titkát már az azték és a maja indiánok ismerték.
Kaucsukfa
A kaucsukfahajtásatejnedvet tartalmaz. Ez a gumitermészetes alapanyaga. A tejnedvet a fáktörzsének rendszeres csapolásával nyerik. A kaucsukfatermesztése még ma sem szorult vissza, annak ellenére, hogy a természetes alapú gumit a legtöbb termékben felváltották a műanyagok.
Datolyapálma
A datolyapálma a szárazabb trópusi vidékek, az oázisok ültetett növénye. Levelei hatalmas üstököt alkotnak a pikkelyekkel borított pálmatörzs csúcsán. Termését mézédes csemegévé aszalják.
Kávécserje
A kávécserjemagjai nagy mennyiségű frissítő, élénkítő hatású koffeint tartalmaznak. Az érett magokat szárítják. Az így kapott „zöld” kávét felhasználás előtt pörkölik. A legtöbb kávétBrazíliában termesztik a világon.
Fahéjfa
A fahéjfaillóolajokban gazdag, sárgásbarna kérge adja a közismert fűszert, amelyet nálunk elsősorban édességek ízesítésére használnak, de illatszereket is készítenek belőle.
Mangófa
A mangófatermése zamatos, értékes gyümölcs. A trópusokon ma már mindenütt termesztik.
Banán
A banán 6–8 m magasra is megnövő, fényigényes, lágy szárú növény. A nemesített banántermése nem tartalmaz magokat.
Bors
A borsliánnövény. Terméséből többféle csípős fűszert is készítenek. Az éretlenül leszedett zöld termést megszárítják. Ez a fekete bors. A termésfal lehántásával a kevésbé erős fehér borsot állítják elő, a zöld bors pedig az éretlen termés tartósított változata.
Kókuszpálma
A kókuszpálma a trópusi tengerpartok egyik legfontosabb haszonnövénye. Gyakorlatilag minden részét felhasználják. Termése a kőkemény héjúkókuszdió, amelynek belsejét kókusztej tölti ki. A külső burok alatt húzódó fehér rétegbőlolajat és kókuszreszeléket állítanak elő. A termésfalrostjaibólkókuszszőnyeget készítenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése