2013. október 9., szerda

A nikotin a burgonyafélék által termelt szerves vegyület. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű, olajos folyadék.

nikotin a burgonyafélék által termelt szerves vegyület. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű, olajos folyadék.Erős méreg, koncentráltan 20–60 mg-ja halálos.(egy szál cigarettában 0,1-1 mg nikotin van).
Nevét Jean Nicot francia orvosról kapta, aki elsőként alkalmazta a dohánylevelet sebek kezelésére, a dohánypor belégzését pedig fejfájás megszüntetésére. Nagy mennyiségben található a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában.
Hatása: A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz.
Megváltoztatja az idegrendszer aktivitását, fokozza a szívműködést, lazítva a vázizomzatotidőlegesen növeli az idegrendszer vérellátását, kedvezően befolyásolja a munkateljesítményt, fokozza az érzési információ áramlását, növeli a szellemi, észbeli teljesítőképesség pontosságát, javítja a tanulási folyamatot.
Minthogy azonban a nikotin egy gyorsan bomló anyag (felezési ideje: 2 óra) a  változásokátmenetiek , az előnyös helyzet csak múló jelenség!
A vázolt, ún. kedvező állapot fenntartásához, annak erősítéséhez a szervezet részéről igény jelentkezik az újabb cigarettára való rágyújtásra, majd e rágyújtásnak sokszoros megismétlésére. Ez a körülmény a dohányzási magatartás rögzülésével jár, függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése