2013. október 13., vasárnap

A retyezáti bükkfenyő tökéletes példája a bükk és fenyő barátságának. Az erdő, amely a bükkfenyőt körülveszi az Utolsó Érintetlen Erdőkép Európa mérsékelt övezetében.



A retyezáti bükkfenyő tökéletes példája a bükk és fenyő barátságának. Az erdő, amely a bükkfenyőt körülveszi az Utolsó Érintetlen Erdőkép Európa mérsékelt övezetében. A vadon medvének, farkasnak, hiúznak, nyusztnak, vadmacskának, őznek, szarvasnak és zergének nyújt menedéket. Itt, több mint százezer hektáron nyoma sincs emberi tevékenységnek. Nincsenek aszfaltozott utak, vezetékek, települések, letarolt erdők vagy egzotikus állat- és növényfajok. Nincs semmi, csak az érintetlen természet. Itt dobog Európa vad-létének szíve!
A hely csendjét és harmóniáját viszont kegyetlen módon erdőirtás, betonozás és aszfaltozás fenyegeti. 2011. július 6-án bocsátották ki a környezetvédelmi jóváhagyást a 66A országút harmadik szakaszának felépítésére a Nyugat-Zsil-Cserna folyosón. A bükkfenyő környékéről 17 hektáros erdőséget tarolnak le. A fa csendes napjai meg vannak számlálva, s a hely hamarosan egy hétköznapi kirándulóhellyé válhat. Az út menti területek máris ingatlanügyletek tárgyai lettek. Zűrzavaros, az ország számos más vidéken tapasztalt fejlődés veheti kezdetét és veszélyezteti az érintetlen retyezáti természetet. A bükkfenyő jelkép-értékű a környező erdőségek számára, és ennek felismerése elengedhetetlen Európa mérsékelt övezete Utolsó Érintetlen Erdőképének védelmében. (Gabriel Paun)
A vágási cserefa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése