2013. október 14., hétfő

AGYI ÉRHÁLÓ-HOMLOKLEBENY: IDŐSKORÚAK FELEDÉKENYSÉGÉNEK OKAI Mi lehet az időskori feledékenység oka? Erről bőven találni magyarázatot az orvosi szakirodalomban. Itt csak röviden.

 29-agyhalo.jpg
AGYI ÉRHÁLÓ-HOMLOKLEBENY: IDŐSKORÚAK FELEDÉKENYSÉGÉNEK OKAI

 Mi lehet az időskori feledékenység oka? Erről bőven találni magyarázatot az orvosi szakirodalomban. Itt csak röviden. Agyunkat erek hálózzák be, s azok szállítják minden részébe az oxigént. A szervezet kopik, s a kor előre haladtával az erek meszesedni kezdenek, így az erek beszűkülésével az agy kevesebb oxigénhez jut, és ez feledékenységhez vezet. Az oxigénhiányos állapotot felgyorsíthatja a nem karban tartott magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a mértéktelen alkoholfogyasztás. A feledékenységet elő segítheti még a csökkent pajzsmirigyműködés is.

Ide sorolható még az időskori érdeklődés hiánya. Nincs különbség a nő és férfi között, amint leáll az aktív gondolkodása, az agyban becsukódik az a kapu, amely korábban nyitva tartotta. Nem csak a rövidtávú feledékenység sújtja az időskorú embert, de vele együtt a szókincse is erősen csökken. Annyi biztos, 80 éves korra az emlékezet és az információ tárolása 20-30 százalékkal csökken.
Ám, hogy az egyénekre szabott  kihasználtságot növelni lehessen, nyitottságra, széleskörű érdeklődésre, gondolkodásra van szükség, hogy az agy elmenthesse a bemenő információkat. A passzivitás, az érdeklődés hiánya, stb., lelassítja, leszűkíti az agy bonyolult munkáját.

  Az agyvérzés (stroke) veszélyeztetett helye a homloklebeny artériája. Bár az érhálózat bármelyik részén kialakulhat, de leggyakrabban a homlok felüli oldalon. A stroke létre jöhet a homloklebeny külső hálózatán is, és az agy belső részén is. Lehetnek különböző okai az agyvérzés kialakulásának, de jobbára a magas vérnyomás a bűnös.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése