2013. október 13., vasárnap

Mennyit kell aludnia egy gyermeknek? Az újszülöttek napi húsz órát alszanak. Még nincsenek hozzászokva a napi ritmushoz, és többnyire minden második vagy harmadik órában felébrednek, hogy anyatejet igyanak



Mennyit kell aludnia egy gyermeknek?

 Az újszülöttek napi húsz órát alszanak. Még nincsenek hozzászokva a napi ritmushoz, és többnyire minden második vagy harmadik órában felébrednek, hogy anyatejet igyanak. Körülbelül hat hónapos kortól hosszabbodnak az éjszakai alvási periódusok. Ezután már éjszaka nem kell szoptatni őket, végig alusszák az éjszakát. Nappal rendszerint kétszer alszanak. Az egy és öt év közötti gyerekek éjszakánként általában tíz-tizenkét órát alszanak. Az iskolás gyerekek napi alvási igénye tíz óra, és elviekben ugyanez érvényes a felnőttekre is. Az alvási igény, az alvás és ébrenlét ritmusa egyéni jellemző. Ha például egy egyéves gyermek csak tíz órát alszik, de egyébként egészséges friss és boldog, akkor az átlagos alvási időtartamból fennmaradó két óra biztosan nem hiányzik neki. Mielőtt aggódni kezdene amiatt, hogy gyermeke alvási ritmusa eltér a normálistól, vesse össze azt közeli hozzátartozók gyermekeinek alvási időtartamával és szokásaival! Valószínű, hogy hasonlóságokat fog felfedezni. 
A szülők beszéljék meg előre, hogy ki milyen feladatot vállal, mikor ki kel fel a babához A kisbabával egy időben feküdjenek le a szülők is, hogy elegendő idejük legyen a pihenésre! Előre beszéljék meg azt is, mikor kezdjék reggelente a napot! Ha a kisbaba felébred, gyengéden simogassa meg, takargassa be, és adja oda neki a cumiját. Ez egy órára talán megnyugtatja. Ha ismét felébred, újra próbálkozzon az előzőekben leírtakkal. Ha a kicsi még ekkor sem nyugszik meg, takargassa be, de közben ne kapcsolja fel a villanyt, és ne is beszéljen, így a kicsi könnyebben elalszik. Ha már ez sem segít, adjon a kisbabának egy kis vizet. Ennek két funkciója is van: Jelzi a kicsi számára, hogy az éjszaka nem evésre való, másrészt biztos lehet benne, hogy a kicsi nem szomjas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése