2013. október 14., hétfő

PAJZSMIRIGY, MELLÉKPAJZSMIRIGY, CSECSEMŐMIRIGY HELYE ÉS FUNKCIÓJA A betegségek jelentkezésekor gondol bárki is a jelentéktelennek tűnő belső elválasztású mirigyekre? Legfeljebb a pajzsmirigyre, jóllehet a többi is fontos szerepet játszik a szervezetünk elégséges működésében.

PAJZSMIRIGY, MELLÉKPAJZSMIRIGY, CSECSEMŐMIRIGY HELYE ÉS FUNKCIÓJA

 A betegségek jelentkezésekor gondol bárki is a jelentéktelennek tűnő belső elválasztású mirigyekre? Legfeljebb a pajzsmirigyre, jóllehet a többi is fontos szerepet játszik a szervezetünk elégséges működésében. A pajzsmirigy részt vesz az anyagcseréhez szükséges hormonok (tiroxin, kalcitónin  termelésében. Ez a szervrész is, az orvosok által leegyszerűsítve; a szervünk hormontermelésének üzeme. A pajzsmirigy megnagyobbodhat, ez lehet sima és göbös (általában nők betegsége). Ám, az négy piciny mellékpajzsmirigy (a pajzsmirigy belső oldalán helyezkedik el) a vér kalcium szintjét szabályozza, de itt is bekövetkezhet a működészavar: a túlműködés, vagy a csökkent működés.

A jelentéktelennek tartott csecsemőmirigy is belső elválasztó mirigy, melynek rossz működése zavart okozhat az emberi szervben. A csecsemőmirigy a mellcsont felső része mögött helyezkedik el. A tudomány megállapítása szerint az energia otthona. A megbetegedés kihat a pajzsmirigy működésére is, és izomgyengeséget idézhet elő. Nagyon bonyolult módon szabályozza az immunműködését. Funkciója: (például. a vérben és a test szöveteiben elpusztítja a kórokozókat.

16-hasi-erszukuletsziv-helye-a-testben.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése