2013. október 14., hétfő

Vannak állandó fejfájós emberek és olyanok, akiknél váratlanul jelentkezik, és folyamatosan ismétlődik. Mindkét esetben az orvos dolga kivizsgálni a fejfájás okát

NÉHÁNY SZÓ A FEJFÁJÁSRÓL:

Vannak állandó fejfájós emberek és olyanok, akiknél váratlanul jelentkezik, és folyamatosan ismétlődik. Mindkét esetben az orvos dolga kivizsgálni a fejfájás okát. Itt most tájékoztatás jelleggel felsorolásra kerülnek, orvosok által publikált, feltételezett okok. Van, hogy valamelyik szervrész váltja ki, vagy nyaki csigolyák, izomcsoportok görcse-merevsége, magas vérnyomás, pajzsmirigy betegség, rossz látásélesség, cukorháztartás zavara (különösen, ha nem tudunk róla), pszichés okok. Amennyiben az ismételt fejfájásokat hanyagul kezeljük, a kivizsgálás nagyon eltolódik, állandósulhat, és önálló betegséggé válhat.
Tudnunk kell: a fejfájások nagyobb rész koponyán kívüli okok miatt lépnek fel.

JÓ, HA TUDJUK A KOLESZTERINRŐL!!!

  Dr. Bőhm Tamás tollából a koleszterinről, rövidített változatban.
Mint már ismeretes a koleszterin nagyban hozzájárul az érfalak elmeszesedéséhez, jóllehet az egészség megtartásához, kis mennyiségben, szükség is van rá. A koleszterin két típusát különböztetjük meg: az LDL és a HDL-t. Az LDL (népi nyelven szólva) a rossz koleszterin, amely feleslegesen termelt és lerakódik az ér falára. A HDL a jó koleszterin, mert a máj le tudja bontani, és nem az ér falára rakodik le, hanem elhagyja a szervezetet.

Az már kevésbé ismert, hogy a rossz koleszterin emelkedéséért nem csak a helytelen táplálkozás hibáztatható. Számos esetben genetikailag is örökölhető, például zsíranyagcsere-zavarok, valamint lehet a pajzsmirigy, a máj és a vese megbetegedése is. Itt már nem elég változtatni a táplálkozási szokáson, orvosok segítségére, vizsgálatára van szükség.

                                                                                                        
A RUTIN KOLESZTERINSZINT MÉRÉS
A rutin vérvizsgála magába foglalja a koleszterinszint ellenőrzését is. Az ujj-
begyből, vagy a kar egyik vénájából vett kis vérminta szükséges a méréshez.
Ha magas a vér összkoleszterin-szintje, akkor fontos tudni az egyes alko-
tó részek koncentrációját is.
Mértékegység molmol/I      Normális             Határérték               Kóros
összkoleszterin                  5,2   alatt              5,2—7,0                7,1 felett
HDL-koleszterin               1,42  feéett           0,9—1,42               0,9 alatt
LDL-koleszterin                3,0   alatt             3,0—4,2                 4,2 felett

A VÉR ELSAVASODÁSA IS KOMOLY VESÉLYT JELENT AZ EGÉSZSÉGÜNKRE.
 Honnan tudhatjuk, hogy el vagyunk savasodva?

Egyszerű a módja: Nyaljon meg vagy pisiljen rá egy pH tesztcsík papírra és nézze meg a színét, rögtön kiderül! Vagy pedig szerezzen be lakmuszpapírt, ami szintén ezt a célt szolgálja. Legjobb rögtön ébredés után a reggeli vizeletet leellenőrizni. Lehet nyállal is ellenőrizni. Leg előnyösebb napközben 10-15 óra között. Ugyanis ekkor a leglúgosabb a szervezetünk, Dr. Young szerint. Ha a pH-érték 7 alatt van, akkor bizony számítsunk arra, hogy valamilyen betegségtünet hamarosan jelentkezni fog, ha már eddig nem jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése