2013. október 13., vasárnap

A fitoterápia a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökértörzset tinktúra vagy tea formájában alkalmazza. A gyökér hatóanyagai főleg az erős csereanyagok és csersavak.


Miért használj vérontófüvet? (Ciklus és menstruáció)



Vérontófű hatásai:

   A fitoterápia a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökértörzset tinktúra vagy tea formájában alkalmazza. A gyökér hatóanyagai főleg az erős csereanyagok és csersavak. Laboratóriumi kísérleteknél a növény nedv a baktériumok és vírusok szaporodását is gátolja.
   A növény erősen összehúzó és szárító hatású, így a vérontófű-készítményeket külsőleg, öblítés vagy ecsetelés formájában alkalmazzák a bőr és a nyálkahártya gyulladásos megbetegedései esetén. Szájon át szedve csökkenti a bőr és a nyálkahártya vérellátását, ezért főleg szájüregi és torokgyulladás, ill. hasmenés esettén alkalmazzák. A vérontófő gyökértörzséből készült tinktúra a nőgyógyászatban is jól használható, mivel összehúzza a méhnyálkahártyát, ezáltal pedig szűkíti és elzárja a túl erősen vérző ereket.

Vérontófű-tinktúra:

   Hozzávalók: szárított vérontófű gyökértörzs, 70%-os alkohol (borszesz), 1 csavaros tetejű üveg, 1 barna üvegflakon a kész tinktúrához, 1 műanyag szűrő, géz a szűréshez.

   Elkészítés: Töltsük meg az üveget 1/5-ig apróra vágott gyökérdarabkákkal, öntsük rá az alkoholt az üveg pereméig, majd zárjuk le az üveget. Tegyük világos ablakpárkányra, naponta rázogassuk meg. Három hét múlva a tinktúra leszűrhető. Nyomkodjuk ki a gyökérmaradékokat is. Töltsük a kész tinktúrát a barna üvegflakonba, ragasszunk rá egy címkét a tartalom és az előállítás dátumának feltüntetésével.

   Felhasználás: Szükség esetén fogyasszunk belőle kevés vízzel naponta 2-3 alkalommal 10-30 cseppet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése