2013. október 13., vasárnap

A húgyhólyag működésének javítására a legfontosabb növényi szer a tökmag. Ki gondolná egyébként, hogy a sütőtök tekintélyes mérete ellenére, a bogyós gyümölcsök családjába tartozik?


Miért használj tökmagot? (Húgyutak)



Tökmag:

   A húgyhólyag működésének javítására a legfontosabb növényi szer a tökmag. Ki gondolná egyébként, hogy a sütőtök tekintélyes mérete ellenére, a bogyós gyümölcsök családjába tartozik?
   A tökmag számtalan vitamin és ásványi anyag mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz gyulladásgátló és vízhajtó hatású fitoszterolokat is. Az értékes tompazöld tökmagolaj linolsav-tartalma elérheti a 64%ot is, ezért a hidegen sajtolt étkezési olajok közül a leginkább véd az egészségre káros úgynevezett ,,szabad gyököktől." A szabad gyökök  olyan agresszív vegyületek, amelyek a szervezet anyagcseréje során termelődnek. Számos betegségben, így érelmeszesedésben és a rák kialakulásában is szerepet játszanak.
   Rágcsáljunk minél gyakrabban tökmagot! A tökmag íze a dióéra emlékeztet, serpenyőben megpörkölve, salátába keverve is kiváló. Naponta akár 4-5 púpozott ek tökmagot is fogyaszthatunk.

Tökmagolajos pesto:

Hozzávalók: 1 csésze pörkölt tökmag, 3 ek reszelt parmezán, 1 tk citromhéj, 2 tk citromlé, 1/4 csésze tökmagolaj, mellé: bagett olívaolaj, fokhagyma.

Elkészítés: Tegyük a hozzávalókat egy tálba és mixer segítségével dolgozzuk össze szemcsés, kenhető masszává. A bagettszeleteket kenjük be vékonyan olívaolajjal, szórjunk rá kevés szétnyomott fokhagymát, és kissé pirítsuk meg. Kenjük be a pestóval. A megmaradt mennyiség jól záródó edényben, hűtőben hetekig eltartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése