2013. október 10., csütörtök

A marihuána szervezetre gyakorolt hatása valószínűleg komolyabb, mint az alkoholé. Hosszabb ideig tart, amíg hatóanyaga, a THC kiürül a szervezetből.


A marihuána szervezetre gyakorolt hatása valószínűleg komolyabb, mint az alkoholé. Hosszabb ideig tart, amíg hatóanyaga, a THC kiürül a szervezetből. A vegyületnek három hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felszívódjon. Mivel ez az anyag zsírban oldódik, az agy nagy részben pedig zsírszövetből áll, a THC zömében itt raktározódik el. Megváltoztatja a gondolkozás mechanizmusát, rendszeres használata eltompítja a kábítószer-élvező elméjét.
"Egyszerűen kinyírja a memóriát - magyarázta Csernus doktor. - A napi rutin megmarad, de az új gondolatok, a viselkedés új elemei megszűnnek. Tény, hogy a fű használata a tudatalattiból felszabadít bizonyos dolgokat. Olyan ez, mint amikor egy műanyag vízcsövet középen összenyomnak, így a víz kevésbé tud átfolyni. Ha megszüntetik a nyomást, akkor azonban már akadálytalanul zubog. A marihuána viszont csak rövid távon bír ilyen hatással - a használói azt hiszik, hogy szellemi teljesítményük nő, közben pedig egyre inkább romlik."
A marihuána pártolói legfőbb érvként azt szokták felhozni szenvedélyük mellett, hogy ez a drog nem okoz fizikai függőséget. "Mostanra már klinikailag is kimutatták, hogy kézremegést, verejtékezést, sőt alvászavarokat okozhat a fű megvonása."
Aranylövés küldte a másvilágra Attilát
Pusztaházi Istvánné fiát hat évvel ezelőtt találták meg egy gyorsétterem mellékhelyiségében. Attilával aranylövés végzett - a fiatalember a marihuánáról tért át a kemény drogokra. "Biztosan persze nem tudhatom, hogy füvezett - emlékezett vissza az édesanya, aki azóta életre hívta az Önkontroll Egyesületet, ahol drogosoknak és a drogosok szüleinek adnak tanácsokat, és próbálnak segíteni rajtuk. "Visszagondolva a hangulatváltozásokra, a nehéz kezelhetőségre, valószínű, hogy a marihuánát is kipróbálta."
Pusztaháziné azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha kedélyhullámzást észlelnek gyermekükön, kezdjenek gyanakodni. Biztosra persze nem lehet menni, minden szer hatása más és más. A fű ilyen szempontból is veszélyes: a gyerek általában nem otthon szívja el a jointot, csak akkor megy haza, ha már lecsengett a hatás. Akinek kétségei vannak, nyugodtan forduljon segítségért az Önkontroll Egyesülethez. A budapesti társaság telefonszáma: 465-0058

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése