2013. október 10., csütörtök

Összeomlott életek Használója nem törvényszerűen, de áttérhet kemény drogokra is.

Összeomlott életek
Használója nem törvényszerűen, de áttérhet kemény drogokra is. A doktornak nem egy páciense volt, aki fűvel kezdte, és kemény drogos volt, mire hozzá jutott. Ismert olyat is, aki a marihuánát használta úgy, mint a kemény narkót: napi három-négy grammot is elszívott. Csak az összehasonlítás kedvéért: egy átlagos marihuánafogyasztó - legalábbis a kezdeti időszakban - nagyjából egy hét alatt fogyaszt el egy gramm füvet. A testi mellett szociális problémákat is okoz a kábítószer - ha megfigyeljük egy narkós viselkedését, ugyanazt láthatjuk, mint amit az alkoholistáknál: romlik a konfliktuskezelő képesség, szétzilálódnak a párkapcsolatok, már csak a napi adag elszívása érdekli a drogost.

Három év egy cigiért
Dr. Pelle Andrea volt az ügyvédje Kurunczi Kingának, akit egy marihuánás cigaretta elszívásáért háromévnyi börtönre ítéltek.
"Nem tartottam igazságosnak ezt a büntetést" - mondta el Kinga szabadulása után a közszolgálati tévében. "Az akkori Btk. szerint maximumot, 38 hónapot kaptam büntetésként, de nem az a legjobb módszer a drogról való leszoktatáshoz, hogy bezárjuk."
Hallucinációkat is okozhat a füves cigi
A cannabis, azaz az indiai kender 2-6 méter nagyságú növény. Bódító hatása miatt az egyik legkedveltebb könnyű drog. A szlengben hívják fűnek, grassnak, zöldségnek, zöldnek és spanglinak. Szívják pipában, cigarettába sodorva, de megfőzik teának, és süteményeket is készítenek belőle. A marihuána használóján a következő tünetek jelentkeznek, amíg tart a szer hatása:
Hatásai:
  • szájszárazság, enyhe
    szédülés,
  • nevetőrohamok, "pörgés",
  • enyhe egyensúlyzavar,
  • gátlások oldódása,
  • szexuális, vizuális
    érzékenység felfokozottsága,
  • erős mozgáskényszer,
  • kitágult pupillák vagy
    enyhén bedagadt szem,
  • esetleges hallucinációk.
    Forrás: Harmonet.hu

  • Kinga tinédzserkorától kábítószerezett, 14 éves korában már konyhájukban főzte a mákteát. Szülei egész nap dolgoztak, a lány talán unalomból nyúlt a droghoz.
    "A fogyasztás és az értékesítés is büntetendő a törvénykönyv szerint - mondta el Pelle Andrea. - A fogyasztó azonban választhatja az elterelést: ha belemegy a féléves gyógykezelésbe, megszüntetik az ellene folyó eljárást."
    Amennyiben valakit csekély mennyiségű - 5-10 gramm - marihuánával csípnek el, két évig terjedő börtönre számíthat. Jelentős mennyiségnél azonban - ez 20 dekánál többet jelent - 5-15 év, vagy akár életfogytiglani börtön is lehet a büntetést.                                                                                                                              

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése