2013. október 10., csütörtök

Akár tudomásul vesszük, akár nem, egyre többen próbálják ki a füves cigit. Többnyire azonban mindenki csak a marihuána fogyasztás kellemes hatásairól

A füvezés szorongást és pánikot is okozhat.Akár tudomásul vesszük, akár nem, egyre többen próbálják ki  a füves cigit. Többnyire azonban mindenki csak a marihuána fogyasztás kellemes hatásairól beszél, nem szívesen említik meg, hogy bizony vannak negatív következményei is annak, ha valaki füvezik. Így fordulhat elő, hogy sokakat meglep, amikor pánikrohamot vagy szorongást észlelnek a beígért eufória helyett.

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kávéivás után a világon a 4. legnépszerűbb élvezeti szer a marihuána. Mint minden, ez is alkalmazkodott a piac igényeihez, és míg 1972-ben csak 1%-nyi hatóanyagot, tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazott a forgalomban lévő fű, addig a kilencvenes évekre ez egészen 4%-ig felment. Ez azért olyan fontos, mert a THC tehető felelőssé a kannabisz okozta hatásokért. A THC a tüdőben felszívódik, bekerül a keringésbe és bejut az agyba. Itt megzavarja az idegsejtek közti ingerületátvitelt, ennek köszönhetők pozitív és negatív hatásai is. A hippokampuszra kifejtett hatása miatt romlik a memória, a mozgásközponok érintettsége miatt a mozgás is nehézkessé válik, az érzőrendszerre kifejtett hatása miatt pedig felerősödik a hangok, színek érzése.

A marihuána használat pozitív és negatív hatásai
A pozitív hatások között általában az eufóriát említik, a megváltozott érzékelést, ami miatt sokkal jobban lehet élvezni a zenehallgatást vagy a mozizást, a felszabadult viselkedést, a beszédességet és a folyamatos nevetgélést. Ritkábban esik szó arról, hogy bizony mindennek, így az időszakos örömnek és gátlástalanságnak is meg kell fizetni az árát. Az agyi központok stimulálásának ugyanis vannak negatív hatásai is. A marihuána használó szája kiszárad, szédülhet, a pulzusa megemelkedik, a vérnyomása felálláskor leesik, az időérzékét elveszti és még hosszasan lehet sorolni. A füvezőket nagyon gyakran óvják attól, hogy autót vezessenek, mert a THC hatására a reakcióidő is romlik, ezért könnyebben okoznak balesetet. Szerencsére ezek a hatások elmúlnak a drog kiürülésével.

Marihuána okozta szorongás és pánik
A fenti negatívumokon kívül nagyon ritkán beszélünk arról, hogy a kannabisz használata bizony nem kívánatos pszichés tüneteket is okoz. Becslések szerint minden második marihuána használó megtapasztalja a THC okozta szorongást és pánikot. Van, akinél már az első használtnál jelentkezik a probléma, a rendszeres droghasználóknál olyankor, ha az átlagosnál több hatóanyagot visznek be a szervezetükbe. Feltételezhető, hogy ezekhez a rossz tapasztalatokhoz a használó lelki állapota is hozzájárul. Ha valaki nem akarja kipróbálni a füvezést, vagy olyan környezetben teszi, ahol nem érzi jól magát, akkor nagyobb valószínűséggel lesz rosszul. A THC hatására kialakult szorongásra jellemző, hogy az első szippantást követően néhány percen, maximum negyed órán belül emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, az illető fulladni kezd, izzad, remeg, fél a megőrüléstől vagy a kontroll elvesztéstől. Általában ilyenkor annyira megrémül, hogy elmegy orvoshoz, ahol megállapítják, hogy semmilyen szervi baja nincs. Egy átlagos pánikrohamnál a tünetek egy idő után elkezdenek csökkenni, majd végleg megszűnnek. A marihuána okozta szorongásos rohamokra ez nem mindig igaz, a rosszullét akár 3 órán keresztül is eltarthat, mivel a tüneteket a THC váltja ki. Amíg ez jelen van a szervezetben, addig a tünetek is fennállnak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése