2013. október 10., csütörtök

Hallucinogén drogoknál, LSD-nél figyelték meg a flashback jelenséget. Ez azt jelenti, hogy jóval a droghasználat után néhány másodpercre visszatérnek azok az érzések, amiket a drog hatása alatt tapasztalt a felhasználó.

Hallucinogén drogoknál, LSD-nél figyelték meg a flashback jelenséget. Ez azt jelenti, hogy jóval a droghasználat után néhány másodpercre visszatérnek azok az érzések, amiket a drog hatása alatt tapasztalt a felhasználó. Egyre gyakrabban írják le, hogy a marihuána használata után is megvan ez az érzés, még akkor is, ha az illető nem használt más drogot, csak kannabiszt. A flashback-kel nem is lenne gond, ha csak a pozitív tapasztalásokat hozná vissza, a baj ott van, hogy a szorongás és a pánik is visszatér, még akkor is, ha a rossz tapasztalat óta egyáltalán nem volt új próbálkozás. Az ilyen flashback-ek alkalmával teljesen váratlanul borzasztó félelem alakul ki, amit elsőre nem lehet mire vélni. Ez az érzés nem tart sokáig, de a kiszámíthatatlansága és a kontrollálhatatlansága miatt borzalmas tud lenni.

A megoldás
Magyarországon a tövény tiltja a drogfogyasztást, de a füves cigi kipróbálását és alkalmi használatát nem. Kétségem sincs afelől, hogy ezt sokan ki is használják, így nem akarok álnaívnak mutatkozva úgy tenni, mintha ez nem lenne valós probléma. A dolgok tisztázása végett szeretném leszögezni, hogy én nem pártolom a drogozást, de azt gondolom, hogy ez nem fog senkit megakadályozni abban, hogy próbálkozzon. Éppen ezért hasznosabbnak tartom jó tanácsokkal segíteni a baj megszüntetését, mint elfordítani a fejemet és úgy tenni, mintha semmi sem történt volna.
Tehát, ha valaki ki akarja próbálni a füves cigit, akkor tegye azt olyan környezetben, ahol biztonságban érzi magát és csak akkor csinálja, ha tényleg akarja. Alkohol, nyugtatók és más drogok együttes fogyasztása nagyon veszélyes, mert ezeknek a hatása összeadódik és kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a végén. Ha minden előkészület ellenére is pánikroham, illetve szorongás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a szerhasználtot és ajánlott lepihenni. Az a legjobb, ha sikerül aludni egyet, mert néhány óra alatt magától elmúlik a szorongásos roham. Ha mégis felmerül valamilyen komolyabb probléma gyanúja, akkor feltétlenül fel kell keresni az ügyeletet. Amennyiben minden vizsgálat negatív, akkor nem kell tovább aggódni, idővel elmúlnak a tünetek. A pánik ismételt előfordulását azzal lehet elkerülni, ha soha többet nem próbálkozik drogozással                  !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése