2013. október 13., vasárnap

A valódi szövetes állatok (Eumetazoa) egy klád, amely minden nagyobb állatcsoportot magába foglal a szivacsok kivételével. Jellemzőjük, hogy

valódi szövetes állatok (Eumetazoa) egy klád, amely minden nagyobb állatcsoportot magába foglal a szivacsok kivételével. Jellemzőjük, hogy valódi szöveteik vannak, amik csíralemezekbe szerveződnek, és hogy embriójuk keresztülmegy a bélcsíra(gastrula) állapoton. A kládba majdnem minden esetben belefoglalják a CtenophoraCnidaria és Bilateria csoportokat. A Mesozoaés Placozoa (Trichoplax adhaerens) idesorolása vitatott.
Egyes filogenetikusok feltételezték, hogy a szivacsok és a valódi szövetes állatok egymástól függetlenül fejlődtek ki egysejtű élőlényekből, ami azt jelentené, hogy az állatok országa nem alkot kládot. Genetikai vizsgálatok és néhány morfológiai sajátosság, például a galléros-ostoros sejtek jelenléte mindkét csoportban, közös eredetüket támasztják alá.
Lynn Margulis és K. V. Schwartz „öt ország”-osztályozásában az Eumetazoa az állatok nagyobb csoportját képezi, a Radiata és a Bilateria csoportokból áll – minden állat idetartozik a szivacsok, a Placozoa és a Mesozoa kivételével.[1] Formális taxonként az Eumetozoát általában alországként kezelik. Néha a Metazoa név is használatos a csoportra, de ez alatt sokszor az egész Animalia országot értik. Sok osztályozás egyáltalán nem tartalmaz Eumetazoa alországot.
Egy lándzsahal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése