2013. október 13., vasárnap

Az ellés utáni 24 órában a szuka egy pillanatra se hagyja magára a kölyköket. Születésük után két héttel még teljesen az anyuktól függenek.




Az ellés utáni 24 órában a szuka egy pillanatra se hagyja magára a kölyköket. Születésük után két héttel még teljesen az anyuktól függenek. 3 hetesen már kezdenek szaglászni, járni, fülelni, nézelődni. 4-5 héten már nem annyira függenek anyjuktól kezdenek morogni, ugatni, csóválni a farkukat. 7. hét a kölykök már futnak, ugranak. A kölyköket lehetőleg ne vegyük el túl korán az anyjuktól mert a kölykök az anyjuktól tanulnak és sok mindent az egymással való játék közben tanulnak meg. 
A kölykök az első 3 hétben kizárólag anyatejjel táplálkoznak. A 3 hét végétől már kaphatnak szilárd táplálékot. Az anya egy ideig még hagyja szopni a kölyköket, de ennek már nem tápláló szerepe van hanem megnyugtató, biztonságérzetet adó. Az emberi társadalomba való beilleszkedésük a negyedik hét közepétől, a hetedik hét végéig tart. Ebben az időszakban kapott tapasztalatok befolyásolják a kölyök későbbi természetét. Hat-nyolc hetes korban nem érheti lelki károsodás a kölyköket, mert ez tartósan megmarad, és a későbbiekben helytelen viselkedésben nyilvánulhat meg, melyet már nagyon nehéz helyrehozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése