2013. október 13., vasárnap

Dagasztás nélküli kenyér otthoni elkészítése Élesztő, liszt mindig van otthon, és nincs is finomabb, mint a saját készítésű, friss kenyér. Az se mellékes, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz.



Dagasztás nélküli kenyér otthoni elkészítése

Élesztő, liszt mindig van otthon, és nincs is finomabb, mint a saját készítésű, friss kenyér. Az se mellékes, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz. Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só, 300 ml víz, Elkészítés: A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük,majd egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig.
Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel. Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra hajtjuk, meghintjük liszttel. Hagyjuk állni fél órát, konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy fazekat előveszünk aminek van teteje, jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is. Vágunk bele sütőpapírt és betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan tegyük bele, mert az edény forró. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül tegyük vissza kb 10 percre. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése